Ecopreneurs, follow the money!

Leer de geldstromen door je wijk kennen en maak van jouw idee je onderneming! Dat was de opgave van de workshop ‘Ecopreneurs, follow the money!’ op het evenement ‘Jij Maakt De Stad‘. Of beter: Jij Maakt De Gezonde Stad, want daar ging het om op 6 april 2017 in het Student Hotel in Amsterdam: ontdekken hoe duurzaam en gezond Amsterdam is en vooral hoe de Amsterdammers zelf hun stad groener en gezonder kunnen maken. Een gezonde stad ontstaat echter niet vanzelf. Dat vraagt meedenken, meepraten en meedoen en vooral ondernemerschap, en een gezonde dosis durf, lef en doorzettingsvermogen….en geld!

  

Achter het geld aan

Maar waar halen deze groene en gezonde ondernemers dat geld vandaan? Ecopreneurs, follow the money! Deelnemers waren uitgedaagd hun eigen idee of onderneming in te brengen. In ronde 1 werd het project ‘Grachten van Smaragd’ tot casus verkozen. Groene daken op alle woonboten in de gracht: wie profiteert daarvan en hoe en wil daarvoor ook nog betalen? In een pressure cooker van 20 minuten lukte het onder aanmoediging van Jan Henk Tigelaar van ‘De Gezonde Stad‘ en Pieter Buisman van ‘Geldstromen door de Wijk’ met zijn allen aardig wat belangen, belanghebbenden en daaraan verbonden geldstromen in beeld te krijgen. Die liggen soms heel ergens dan waar je op het eerste gezicht zou denken. Bijvoorbeeld ver buiten de stad, bij de sedumkwekers (waar het landschap overigens niet echt fraaier wordt).

  

Ronde 2 ging over  afval. Op scheiding en verwerking van afval valt in Amsterdam nog veel te winnen. Afval is grondstof. Hoe kun je die waarde activeren ten gunste van de wijkeconomie? Wie hebben er baat bij en wie heb je nodig? Ook hier leidde na enige aarzeling – af en toe zijn er nu eenmaal wat prikkels nodig – de crowdsourcing onder de deelnemers al snel tot een breed veld van bronnen, partijen acties en ideeën die geldstromen kunnen aanboren. En de ontdekking dat men een paar straten verderop in het Zero Waste Lab met hetzelfde bezig is. Dat levert zo’n evenement ook weer op. Sla de handen ineen, of sluit je aan! Ook als je achter het geld aan gaat.