Bouwstenen voor de WijkBV

Bouwstenen voor de WijkBV - bouwstenen

Hoe bouwen verder aan de WijkBV? Op 1 december ging een honderdtal mensen in Krachtstation Kanaleneiland daarvoor de bouwstenen aanreiken. Een deel van hen met de inspiratie en kennis recent opgedaan in Schotland. Het Krachtstation zelf bood ook een mooi voorbeeld van hoe van onderop met veel ondernemerschap en doorzettingsvermogen (dat zijn al twee bouwstenen) van een oud schoolgebouw (bouwsteen 3) met inzet van toekomstige gebruikers (bouwsteen 4) en slim bundelen van geldstromen (bouwsteen 5) een bruisend centrum voor de wijk is gemaakt. En wie weet, daarmee ook het begin van een WijkBV? Want alles gaat nu eenmaal in stappen (bouwsteen 6). Marco Redeman, zorgverslimmer, maar nu even dagvoorzitter, bevroeg hierover Nathan Rozema en Pieter Buisman van Labyrinth  en Geldstromen door de Wijk. Om de geldstromen maar direct op gang te brengen: voor vijf euro mocht je met beide heren op de foto, gehuld in hun dollarpakken (bouwsteen 7)!

Bouwstenen voor de WijkBV Bouwstenen voor de WijkBV-Mannen in dollarpakken 

Bricks

Bouwstenen kwamen er ook van overzee. Steve Clare, voormalig ‘deputy chief executive’ van Locality, plaatste de WijkBV in een internationaal perspectief. ‘May you live in interesting times!’ Met deze Chinese verwensing liet Steve de deelnemers nog eens de spanning voelen tussen de verroeste 19de eeuwse maatschappelijke structuren en de nieuwe lokale bewegingen die daartegen in verzet komen, of beter, erom heen gaan en het gewoon anders aanpakken. Want ‘BIG has failed‘: klein, lokaal, open en verbonden (weer vier bouwstenen) is waar het om draait als burgers weer de zeggenschap terugpakken over hun omgeving. Een mooi voorbeeld daarvan biedt het Cleveland Model waarin lokale initiatieven, instellingen en overheid samenwerken om de lokale economie nieuw leven in te blazen. Maar voor alles: ‘Citizens need to take more control‘.

Bouwstenen voor de WijkBV - Steve Clare Bouwstenen voor de WijkBV - Cleveland Model 

More bricks

De 150 bewoners van het Schotse eilandje Gigha voegden daarom de daad bij het woord: zij kochten hun eiland toen de toenmalige eigenaar het dreigde te verpatsen. Dat ging overigens niet van de ene dag op de andere en ook niet over rozen. Elaine Morrison, Chief Executive van de Isle of Gigha Heritage Trust, vertelde welke obstakels de bewoners tegenkwamen en wat ze hadden onderschat: een eiland kopen is één, maar je moet het ook exploiteren, dat vraagt ondernemerschap en een gedegen businessplan (bouwsteen 12) om financiering (bouwsteen 13) aan te trekken, want de miljoenen ponden voor de aankoop en andere investeringen hadden de Gighanten niet in eigen portemonnee (bouwsteen 14). Dat vereist samenwerking (bouwsteen 15) en onderling vertrouwen (bouwsteen 16) – en die werden menigmaal op de proef gesteld -, professionaliteit (bouwsteen 17), vakmanschap (bouwsteen 18) en iemand die er bovenop zit, alles strak aanstuurt en iedereen bij de les houdt, Elaine dus (bouwsteen 19). Maar dat alles is niet genoeg zonder drijfveren (bouwsteen 20). Op Gigha doen ze het bovenal om de ‘Weans‘, een goede toekomst voor hun kinderen.

Bouwstenen voor de WijkBV - Elaine Morrison 

Bouwen aan de WijkBV

Thijs van Mierlo van LSAbewoners zette het concept van de WijkBV nog eens uiteen.  Autonomie, nabijheid, eigenaarschap en eigen kracht (nog eens vier bouwstenen) vormen de basis. Met elkaar kunnen bepalen wat lokale oplossingen voor lokale problemen zijn. Zelf oplossingen kunnen vinden en je daarvan eigenaar voelen. Vanuit een benadering dat iedereen iets heeft bij te dragen aan het doel dat je wilt bereiken. Mensen kunnen zoveel meer dan ze zelf denken en nog veel meer dan wat anderen van hen denken. Wat hebben we daarvoor nodig, welke bouwstenen kunnen we daarvoor met elkaar aandragen?

Bouwstenen voor de WijkBV - Thijs van Mierlo Bouwstenen voor de WijkBV - Coffeemania

Nog meer bouwstenen

Met deze vragen gingen de deelnemers zelf aan de slag, doch niet dan na een eenvoudige doch voedzame maaltijd (bouwsteen 25) bij Coffeemania by Boogh (dat mensen weer terug in hun kracht zet). Geldstromen, diensten, assets, gebiedsontwikkeling, organisatie en samenwerking, woningbouw en community building vormden de klei en het vuur waarmee in verschillende werkgroepen de bouwstenen gekneed en gebakken werden. Daaruit ontstond bouwsteen op bouwsteen een kleurrijk bouwwerk.

Bouwstenen voor de WijkBV - bouwstenen en geldstromen Bouwstenen voor de WijkBV - bouwen Bouwstenen voor de WijkBV - bouwstenenVerder bouwen aan de WijkBV. Deze bijeenkomst heeft er heel wat bouwstenen voor aangeleverd. Maar we zijn nog niet klaar, want het moet ook stevig en stabiel. Welke bouwstenen moeten in het fundament, welke in het trasraam, welke in het opgaande metselwerk en in de rollagen, en in welk verband en met welke specie?

Binnenkort daarover meer van LSAbewoners, Labyrinth en Geldstromen door de Wijk – de organisatoren van deze bijeenkomst – en van al die enthousiaste deelnemers. Meer over de WijkBV en deze bijeenkomst met foto’s, filmpjes, presentaties en interviews is te vinden bij LSAbewoners