Buurtbewoners beheren speeltuin: niet vrijwillig, maar betaald

Blog en interview met Nathan Rozema op Buurtwijs.nl

Twee bewoners uit de Utrechtse wijk Rivierenwijk zijn na jaren niet meer alleen vrijwillig beheerder van de buurtspeeltuin. Sinds de zomer werken ze als betaalde krachten in de speeltuin annex buurttuin.

Siham Chemlal en Anita de Rooij, twee betrokken bewoners, zijn sinds 2012 de drijvende krachten achter de speeltuin. Met hulp van de welzijnsinstelling en de gemeente hebben zij in de afgelopen vier jaar toegewerkt naar volledig zelfbeheer.

Voorheen viel de speeltuin onder het beheer van de welzijnsorganisatie. Nu de buurtbewoners hun eigen stichting hebben opgericht zijn ze na de zomer formeel verantwoordelijk geworden voor de speeltuin. De geldstroom van de gemeente voor het sociaal beheer van de speeltuin gaat niet langer naar de welzijnsorganisatie, maar naar Stichting Buurttuin de Zandloper. Zo lukt het Anita de Rooij en Siham Chemlal om van hun fulltime vrijwilligerswerk een echte betaalde baan te maken.

Omdat de twee buurtbewoners samen met de bestuursleden van de stichting de formele verantwoordelijkheid dragen voor de buurtspeeltuin blijft het werk (waaronder het beheer en de groenvoorziening) en het geld in de wijk.

Kijk en luister naar hun verhaal 

Lees verder het interview met Nathan Rozema over wijkeconomie, geldstromen en lokaal vermogen op Buurtwijs.nl